Välkommen att bo hos oss


Åredalens fjällgård är familjeägt och drivs i familjär anda. Här ska alla trivas och må gått utifrån sina egna önskemål.

Vi, Lars-åke och Angelica  ägare till Åredalens fjällgård har som ambition och mål att erbjuda ett prisvärt boende i åredalen med närhet till all den natur och aktiviteter som finns i området.


Hos oss på Åredalens fjällgård får ni bo på en gammal, renoverad samegård fylld med historia som ligger rofyllt i Hålland,

Vi erbjuder prisvärt boende med närhet till skidbackarna i Åre och är mysigt beläget med utsikt över fjäll och sjö i vackra Hålland endast 20 minuter från pulsen i Åre. En lugn  miljö men även nära till spänning, aktiviteter och butiker, endast tjugo minuter från Åre, trettio minuter till de vackra fjällen i Vålådalen och 45 minuter till Storulvån där lederna mot Blåhammaren och Sylarna börjar.


Vi erbjuder 14 rum med minst 60 bäddar, vi har tvåbäddsrum, trebäddsrum och fembäddsrum. Alla rum har bekväma sängar, är fint inredda och de flesta har egen toalett på rummet. Fjällgården är väldigt stor och har många gemensamma ytor samt pingis – och biljardrum och en stor bastu.

Åredalens fjällgård passar som lägergård för större ungdomsgrupper både sommar som vinter och även för företagsgrupper, släktträffar, festlokal, konfirmationsläger m.m. Vi har även öppet som vandrarhem när vi inte har bokningar av grupper.


Prisvärt och trivsamt boende


Åredalens fjällgård är ett mycket bra alternativ för er som vill bo rofyllt i Hålland men samtidigt ha närheten till skidorten Åre och de gemytliga områdena i Edsåsdalen, ottsjö, vålådalen och Trillevallen.

Hos oss kan ni välja att hyra hela gården eller boka ett helt rum för upp till fem gäster eller bo själva. För att bo hos oss behöver ni boka i förväg och det gör ni genom att ringa oss: 073-0284526 eller skicka ett mejl till: kontakt@aredalensfjallgard

Bra att veta:

  • Husdjur är välkomna vid bokning av rum.
  • Ni betalar senast vid ankomst och då med Visa, Mastercard eller Swish.
  • Gratis Wi-Fi i allrummen
  • Självhushåll
  • Tv
  • Gratis parkering och det finns motorvärmare till ett antal parkeringsplatser
  • Nära till busshållplats
  • Incheckning från kl. 15.00 och utcheckning 10.30

Kontakta oss gärna om ni har några fler frågor eller funderingar.


Ankomst samt avresa


För att kunna erbjuda er ett prisvärt boende är Åredalens fjällgård mestadels ett obemannat vandrarhem. vi bor vissa dagar på gården och finns alltid bara ett samtal bort om ni har några frågor eller funderingar. Eftersom vi oftast är ett obemannat vandrarhem är det viktigt att ni kontaktar oss om ni vill boka samt meddelar tid för ankomst.

Ni är varmt välkomna att checka in från klockan 15.00 men vill ni anlända tidigare meddela oss gärna det så ska vi försöka ordna det.

Sen ankomst är inga problem men kontakta oss gärna så vi vet att ni kommer och vi kan lägga fram er nyckel.

Vid ankomst ring 073-0284326

Utcheckning ska ske senast 10.30. Vid utcheckning ska nyckeln lämnas i dörren och rummet lämnas i samma skick som när ni kom, städinstruktioner finns på gården i alla städskrubbar. Det går även att boka slutstäd.

Hoppas ni ska trivas hos oss!

Historia


Åredalens Fjällgård – tidigare Änge Sameskola

Änge sameskola grundades 1885 och var öppet i 100 år till 1985, Änge Sameskola grundades av missionsvänner i Stockholm kallade Sällskapet Lappska Missionens vänner som köpte gården för 6 000 kr och reparerade den för 3 500 kr. Gamla gården Änge var från början både skollokal, internat och bostad åt lärare samt personal. Byggnaden var bara en våning till skillnad från två våningar med källare som det är idag. Barnen bodde i två rum, i det ena rummet bodde pojkarna och i det andra flickorna. Sängarna var små träsängar som såg ut som lådor med lock, på dagarna stängdes locken och sängarna blev till sittplatser under undervisningen. Fram till 1930-talet fanns det inget vatten indraget på Fjällgård utan barnen fick hjälpas åt att gå och hämta vatten från Slagsån som ligger 800 meter bort. Vid gården fanns en ladugård eftersom Änge Sameskola försökte så mycket det gick att vara självförsörjande. Men 1930 gjordes omfattande renoveringar av byggnaden, vatten drogs in och byggnaden höjdes och det byggdes även ett särskilt skolhus samt en lärarbostad. Änge Sameskola invigdes igen av 1931 av kronprins Gustaf Adolf och hans maka.


Änge Sameskola låg långt hemifrån för de flesta av samebarnen och många längtade efter sina föräldrar och att sommaren skulle komma så de fick vara på fjället och hjälpa till med renskötseln. Under skolperioden var det viktigt att värna om samernas historia, barnen fick därför alltid klä sig i samedräkt och lära sig samiskt hantverk, flickorna lärde sig att sy för missionsarbetarna ville att de skulle kunna sy sina egna kläder. Men vikten av att samerna skulle få en lika bra utbildning som svenska barn blev allt viktigare.  Nomadskoleinspektör Carl Axel Calleberg förstod tidigt vikten av utbildning för samerna och sa följande “Jag vågar det bestämda påståendet att kunskap inte förstör lapparna och nomadlivet, utan den bygger upp och höjer det lapska folket och skapar ansvar samt tar bort mindervärdskänslor.”


Barnen på Änge kom från olika ställen i landet och även fast de var långt bort från sina föräldrar var det roligt och spännande att lära känna alla nya vänner. Många av barnen som hade det sämre ställt hemma fick nu äta varm mat varje dag och somna mätta. Men inte alla hade det lätt, lärarna var ofta väldigt stränga och många av barnen trivdes så där i Änge.

Förutom stränga lärare så var det även väldigt mycket bråk med böndernas barn i byn, ofta stod de utanför staket och ropade hemskheter till samebarnen och det blev flera slagsmål under åren.

I Änge Sameskola gick barnen från årskurs 1 till 6, 1988 stängdes sameskolan och barnen fick gå i de vanliga skolorna i sina byar.